Ontstaan & Archief

Van vroeger tot nu

De groep is ontstaan in 1922. De plaatselijke voetbalploeg “De Zwarte Leeuw” ging toen de planken op om zijn kas wat te spijzen. Tijdens de oorlogsjaren werden de activiteiten gestaakt en het kasgeld gebruikt om de gedeporteerde leden te steunen.
Sinds de jaren 50 worden jaarlijks zowat twee producties gerealiseerd. Gedurende de zestiger jaren ontgroeide de groep haar “dorpskarakter”.

Het werken in het verfranst milieu van de grootstad Brussel dringt de noodzaak op een sfeer van vriendschap en geborgenheid aan te bieden om te overleven. Onze acteursgroep die gedurende enkele jaren zowel ouder als kleiner werd, kende gelukkig een ommekeer door het toetreden van jeugdige spelers die zich aangesproken voelen door een verjongd beleid. Deze trend zet zich door.

Waar tot enkele jaren geleden vooral avondvullende stukken gespeeld werden, wordt nu ook systematisch plaats gemaakt voor eenakters en cafétheater die erg in de smaak vallen en nieuwe gezichten naar onze optredens lokken. Wij gaan daarom de toekomst met een verantwoord optimisme tegemoet.

Vanaf 2018 evolueerde K.T. Onder Ons van een Feitelijke Vereniging naar een VZW

Wie en wat is Onder Ons?

Onder Ons is een lokale toneelgroep van amateurs. We mogen nu al  meer dan 40 jaar de titel “Koninklijk” gebruiken. De groep is een VZW en telt intussen meer dan 100 leden. De werkende leden verkiezen een bestuur, dat de opgezette producties en de jaarlijkse Algemene Vergadering (meestal met een gezellig etentje aan verbonden) organiseert. We brengen afwisselend zorgvuldig uitgekozen komedies en thrillers met ook af en toe iets specialer zoals café-theater en eenakters. Om de twee seizoenen proberen we een grotere productie te brengen – al dan niet eigen bewerkingen – om ook een groter aantal spelers de mogelijkheid te geven zich samen te profileren.

Hoe komt een toneelproductie tot stand?

Twee belangrijke factoren bepalen de keuze van het stuk: afwisseling qua genre voor ons publiek en ervoor zorgen dat alle spelers regelmatig aan de bak komen. Een afzonderlijk leescomité leest stukken en maakt een selectie. Het bestuur beslist en stelt een regisseur en een productieverantwoordelijke aan. De regisseur kiest de acteurs en actrices en we zijn op weg voor een dertigtal repetities, verdeeld over drie ā vier maanden.  Decor, licht, geluid en andere nevenactiviteiten krijgen de nodige aandacht. Tenslotte wordt de onontbeerlijke “trac” opgebouwd en staan we op de planken.

Wat kan ik bij Onder Ons zoal komen doen?

Toneel spelen uiteraard, en veel meer dan dat. We zoeken permanent medewerkers voor het decor, de bar, de productie, de lay-out, souffleurs,… kortom, de mensen die een toneelproductie van A tot Z tot stand helpen brengen. We zorgen ook voor mogelijkheden tot vorming, bv. cursussen van Open Doek.


Op de hoogte blijven

Krijg alle nieuwtjes van de vereniging direct in je mailbox. Schrijf je hier in :

%d bloggers liken dit: